14. INSITA. Den gamle mølle i Pezinok.. forsat

Chefkurator Katarina CierniaDette skrev jeg d. 25. juni i Bratislava i 27 C varme:

I dag har jeg – med Lene som tolk – vaeret paa nationalgalleriet. Chefkurator Katerina Cierna aftalte ved aabningen et moede med mig fordi hun havde et forslag til en udstillingen. Saa jeg moedte spaendt op kl. 10.00. Det viste sig at hun oenskede at arrangerer en separatudstillingen med mig paa udstillingstedet i Pezinok til naeste sommer. .. Men nu skal vi ud og spise, saa mere foelger…..

Her kommer så fortsættelsen, skrevet i Skejby i 12 C kulde:

Lige så smuk Slovak National Galleri (SNG) er fra publikumindgangen i Esterhazy Palace, lige så grim er det på bagsiden ved publikumsindgangen. Beton a la kommunisme. Det var her vi skulle mødes med Katarina Cierna. Vi måtte vente lidt på hende, imens tog vi disse billeder i hallen:

Glasbur til portneren Jeg sidder og venter. 60 stolene var seje Lene venter

måske I så kan fornemme stemningen

Katarina kom og inviterede os over på den andens side i loungen i Hotel Devin. Katarina taler helst kun tysk, Lene et ok engelsk, jeg ingen af delene. Men trods det noget specielle samtale var den meget givende alligevel. Jeg fortalte, at jeg i første omgang havde været lidt skuffet over, at der ikke var flere naivistiske værker. Katarina sagde at juryen havde den opfattelse at meget naivistisk kunst er kommerciel. Hun fortalte også at der var kunstnere fra 22 lande, der havde sendt værker ind (og hvis jeg læser og tæller rigtigt så er der kunstnere fra 17 lande repræsentert). Og så spurgte hun om jeg kendte nogle gode naivistiske kunstnere i Sverige og Norge. Ikke helt, de fletste jeg har set er for sødladne for min smag og har vist også en tendens til at være kommercielle og gentage sig selv. Men jeg vil se hvad jeg kan finde ud af. Hun sagde også at det var en meget stor ære at komme med på INSITA og at juryen havde været meget glad for mine billeder. De havde sammenlignede specielt “Amalienborg” med den østriske malers Emanuel Navratils værker af byrum i sektionen ”Magic Architecture”. 

Katarina formål med mødet var at lave en aftale med mig om en seperatudstilling med ca. 20 af mine værker i SNG’s Klik og se hvor møllen liggerudstillingsted for Naivistisk kunst i Pezinok. Her i en gammel mølle 20 km fra Bratislavas centrum har SNG sin permanente samling af slovakisk naivistisk kunst samt et par rum der bruges til skiftende udstillinger.  Lige nu bliver en del af værkerne i INSITAs sektion for “The Visionaries of Czeckoslovak Art Brut” vist her. En sådan udstilling må være en cadeau til mine billeder og jeg er meget glad for Katarrinas tilbud.

Katarina tilbød at stille bil og chauffør til rådighed så jeg fik mulighed for at se stedet og det jeg manglede af INSITA. Så klokken 11.15 sad Lene og jeg i SNG’s Golf med en chauffør der kun talte slovakisk – tror jeg nok, han sagde ikke et ord – på vej til Pezinok. Udstillingstedet var meget charmerende og ikke særligt stort. Den naivistiske kunstsamling bestod foruden af slovakiske værker, af værker fra andre lande, bl.a. et fra Sverige. Den hang ikke optimalt i lidt fugtige loakler i underetagen. Men var meget intressant at se.

Mine billeder skal hænge i de to små rum i overetagen. 

 udstillingsrum  Udstillingsrummet  og udstillingsrum

Så nu arbejder jeg og Katarina på et få en udstilling på plads til næste sommer i en to måneders periode. Det bliver spændende.Så skal jeg til Bratislava igen. Det gør nu slet ikke noget. Det er en dejlig by.

Træskærer arbejde i den gamle mølle

Én kommentar til “14. INSITA. Den gamle mølle i Pezinok.. forsat”

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.