25. 4XB. Turens bedste kunstoplevelse

På turen fra B over B over B til B så og oplevede jeg mange eksempler på marginal og naivistisk kunst. Og det er svær at fordele stjerne til oplevelserne, men jeg laver alligevel et forsøg – og tre stjerner er en oplevelse, der er værd at køre langt efter, og ikke en middelmådig oplevelse.

Der er plus når værkerne er autentiske, originale og inspirerende og ikke mindst er fornyende inden for kunstformen – hvor drivkaften er det kreativ og udførelsen er styret af lysten/behovet for at udtrykke sig. Og minus når der imiteres og kopieres andre kunstneres udtryk eller motiver – hvor drivkraften er det kommercielle og udførelsen er styret af lysten/behovet for at blive anerkendt.

Udstilling
15. Kunstkoloni for naivistisk og marginal kunst
Zlatibor, Serbien
Marginal og naivistisk kunst. Læs blogposter tagget med “15. koloni”
Her var eksperimerende, autentisk og orginal kunst, og en stor mangfoldighed.
Galerija naivne umetnosti.
Kovacica, Serbien
Naivistisk kunst. Læs blogposten 11. 4XB. Kovačica og Rozalija
Med tre udstillinger på en gang: udstilling af billeder af kunstnere fra den faste samling, en udstilling af  nulevende kunstner og en særudstilling med Dobrosav Milojević, er det både en bred og svingende udstilling. Der er virkelig orginale billeder  af Martin Jonas, ægte naivsitiske billeder af Desa Morar og Dobrosav Milojevicer. Der er tekniske dygtige kusntnere som Rosalija Markov. Men desværre en del af de “yngere” naivistisk kunstnere skuffer  – der er ikke meget fornyelse at hente. Naivistisk kunst er ikke kun nostalgi, gamle dage og gendtagelse at kendte motiver.
Galleri Babka og to atelier med naivister
Kovacica, Serbien
Naivistisk kunst. Læs blogposten 11. 4XB. Kovačica og Rozalija.
Den mest kommercielle oplevelse på turen. Selv om der i galleri Babka er gode naivister repræsenteret, bliver oplevelsen de tre steder kun til en stjerne.
Museum of Hungarian Naive Artists.
Kecskemét, Ungarn
Naivistisk kunt. Læs blogposten 14. 4xB. Kecskemét- tredje B Budapest
Det var såvel en bred som fin og inspirerende udstilling, med ægte naivistisk kunst og værker af international klasse. Og det bliver lige til fire stjerner, selv om fornyelsen kun er til stede i begrænset omfang.Den sidste stjerne skyldes blandt andet Marinka Dallos værk Blue Painting, 1984.
Gugging museet
Klosterneuburg , Wien, Østrig
Outsider kunst. Læs blogposten: 17. 4xB. Gugging.
Orginal kunst af orginale mennesker. Inspirernede og fornyende kunst.
Výber zo zbierky insitného umenia
Pezinok,  Slovakiet
Naivistisk kunst. Læs blogposten: 21. 4XB. Pezinok
Det er næsten en gentagelse af oplevelsen i Kecskemèt. Orginale, inspirerende billeder – dog med en begræsning i fornyelsen.
the 9th Triennial of Self-Taught Art INSITA 201o
Bratislava, Slovakiet
Naivistisk Kunst, Outsider art, marginal kunst, Art Brut. Læs blogposten: 22. 4xB. INSITA 2010.
Med de tre sektioner, den store mangfoldighed og med så mange lande repræsenteret  kan det ikke være andet en inspirerende og fornyende. Den internationale juru og kuratorene der er eksperter på området kan deres kram.

Vil du læse lidt om definitionerne på naivistisk kunst og outsider art  m.m. så læs evt. 21. INSITA ord og definitioner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.