Aarøsundvej 46 – bedre byggeskik

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, BYFO og Bygningskultur Danmark vil genoplive bevægelsen “Bedre Byggeskik”, som fra 1915-1945 havde stor indflydelse på Familien Danmarks boliger.

Jeg faldt over Kampagne for Bedre Byggeskik på nettet. Det er en bevaringskampagne for husene fra den tid. Og det er en rigtig god ide at forsøge at bevare disse huse. Selv har jeg været så heldig fra 1982 til 1998 at bo i et hus fra 1932, og det var en fornøjelse: perfekt planløsning, velproportioneret rum, godt håndværk og smukke materialer af høj kvalitet. Huset havde været i familens Selbergs eje fra det blev bygget i 1932 til Asmus på 2 år, Lene på 5, Finn på 30 og mig selv på 27 samt gravhunden Gin flyttede ind i 1982. Det betød – foruden at huset stod med det oprindelige køkken, badeværelse og varmeanlæg samt vinduer – at vi var så heldige at dokumentet “Betingelser og Beskrivelser vedr. Opførelsen af Hr. Bogholder Selbergs Nybygning på Aarøsundvej” blev overgivet til os. Læs dokumentet på de 9 sider skrevet med maskine på pergamentpapir – som ikke er i a4-standard – og fryd dig over de høje krav til materialer og håndværkmæssig udførsel samt prisen på 13.635 kr. Nyd også hæftets gule omslag, rød-hvid snor og lakseglet. Huset er tegnet og dokumentet er udarbejdet af Arkitektet P. Gram fra Haderslev.

se forsiden   Læs beskrivelsen som pdf-fil

Det er Dansk Spare- og Byggeforenings røde laksegl, der er på hæftet. Foreningen har godkendt beskrivelsen og tildelt penge til huset. Bogholder Selberg var medlem af Dansk Spare- og Byggeforening, der blev oprettet i 1931. De udgav bladet “Den Danske Byggesparer”, hvor de reklamerede for foreningen på bagsiden.

Se annonce for foreningen Dansk Spare- og Byggeforening

Familien Selberg havde også gemt “Den Danske Byggesparer” fra oktober 1932.  For på forsiden er et foto af huset og indeni P. Gram’s beskrivelse og tegning af af deres hus. Huset på Aarøsundvej 46 i Haderslev er Danmarks første byggesparehus.

 

Se forsiden på Den Danske Byggesparer nr 1 oktober 2008 Plantegningen i Den Danske Byggesparer  Foto og beskrivelse i Den Dansk Byggesparer nr 1 oktober 1932

Finn bor stadig i huset, så det har kun haft to ejere i 75 år.

I dag bor jeg i Økohuset, der er tegnet af Vandkunsten. Det er jeg glad for. Arkitekturen er fin. Men materialer og håndværket er en by i Rusland, når man har boet i et Bedre Byggeskik hus. Malingen falder af og er sjusket påført, træet skrumper og gulvet bliver skævt, samlinger er udført med fyldningsmateriale, isolering har manglet og meget mere, der ikke tjener til håndværkernes ære.

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, BYFO og Bygningskultur Danmark’s kampagne for “(Fortidens) Bedre Byggeskik” og bevaring af de gamle huse bør suppleres med en kampagne for “Nutidens Bedre Byggeskik” med fokus på arkitektur og håndværk i 2010. Ny huse skal bygges i nutidens arkitektur, håndværk og materialer skal være det ypperligste i tiden. Lad for gud skyld ikke en kampagne for “Bedre byggeskik” have som et resultat, at der i første halvdel af det 21. århundrede bygges (flere) huse med småsprossede vinduer, udført som kopier fra først halvdel af sidste århundrede. Tænk hvis man om 75 år igen kan gennemføres en kampagen for “Bedre Byggeskik” med bevaring af huse, der bygges de næste årtier, og at der er en der på sin blog kan skrive om, hvor dejlig det er at bo i et sådan hus, og hver dag nyde såvel arkitektur, materialer og håndværk. Den gave burde vi give fremtiden.

Én kommentar til “Aarøsundvej 46 – bedre byggeskik”

  1. Det er vigtigt at forstå at Bedre Byggeskik ikke var en arkitektonisk stil som f.eks Klassisime, Rokoko eller Barok. Det var et opgør imod Historisismens meget pyntede facader og imod dårlige proportioner og dårlig kvalitet.
    Der var ikke noget kodex for eller imod småsprossede vinduer selvom mange BB huse havde dette, man havde “højt til loftet”, ja selv detaljer fra funkis blev indarbejdet i nogle af de sidste BB huse.
    Smukke proportioner, og høj kvalitet kan man tilgengæld godt bruge idag.
    I mit nabolag er der netop opført en række huse der tydeligvis er inspireret af BB, men man har droppet kvaliteten og især de smukke proportioner og så er der ikke meget smukt tilbage. Man er simpelthen sprunget over hvor gærdet er lavest.. Oh gid man dog havde skelet mere til Bedre Byggeskik.. Smukke proportioner og god kvalitet går aldrig af mode.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.