Brosten og Chaussesten

For tiden maler jeg på tre malerier til min næste udstilling i Haderslev Kunstforening. Og har netop afsluttet et med motiv af udstillingstedet “Kunsthuset det gamle havnekontor”. Her ser du et foto af havnekontoret:

Klik på foto af Havnekontoret og du vil se det i høj opløsning

Billedet skal bruges til plakaten. Udstillingen bliver den første efter at kunstforeningen har sat huset i stand.

Der er heldigvis mange bro- og chaussestensten på de to af billederne. Heldigvis på trods af at det er langsommeligt arbejde. Men at få farverne på plads i stenene er en dejlig udfordring. Farverne i stenene er vigtigt for årstiden og vejret og stemningen i billedet.

Brosten og chaussesten – det er de sidste de unge fra ungdomshuset kastede med på Nørrebro. At kaste med chaussesten, det lyder nærmeste elegant, lidt ligesom at danse lancier med chassetrin, først til den ene side og så til den anden. Brosten det lyder som vold og anarki. Chaussesten ligger ofte i fine buer eller i andre mønstre. Jeg tror buerne “låser” belægningen, så den bliver mere bestandigt. Brosten ligger på rad og række, deres vægt i sig selv gør at der skal mere end tonstunge køretøjer til, før de løsner sig. Godt politiet ikke har stået over for en, der kan kaste en brosten mere en 30 centimeter.

Brolæggere svinger med jomfruer, læs bare hvordan i HC. Andersens eventyr “To Jomfruer”. Mon alt det brostens og chaussestens maleri kan gøre en til medlem af brolæggerlauget?

3 kommentarer til “Brosten og Chaussesten”

  1. Der er korrekt, at det dem fra ungdomshuset kastede mod politiet var chaussésten, ikke brosten. De kan dog være dræbende alligevel.

    Chaussésten måler 8 – 10 cm på alle leder og vejer ca. 2 til 2,5 kg pr. stk.; hvorimod brosten måler ca. 15 cm x 16 cm x 21 cm og vejer ca. 12 kg.

    Betragtninger om de følelsesmæssige associationer, relaterende til henholdsvis brosten og chussésten forekommer sandsynlige, eftersom politiske korrekthed og sensationmageri huserer meget blandt journalister – og det er noget følelsesmæssigt, der fortrænger saglighed og dermed korrekte betegnelser.

    Journalister kan ikke kende forskel på en sten på 2 – 2,5 kg og en på 12 kg.

    Ligesom de ofte ikke kan sondre korrekt mellem lokomotivfører/togfører, dozer/gummiged, kulturkonflikt/racisme,religion/race, socialt/forbryderisk, millioner/milliarder/billioner, tage til efterretning/ holde sig efterretteligt, her i landet/i dette land, chance/risiko, starte/begynde o.s.v.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.