Dødsynder eller naturlige reaktioner

Jeg læste kronikken i Politikken lørdag d. 3.10 “Her er de syv dødssynder – for kvinder” skrevet af 5 veluddannede og ambitiøse kvinder. Fem kvinder, der endnu ikke har børn, og som naturligvis er meget optaget af, hvad børn kommer til at betyde for deres karriere. 

Lidt mere livserfaring, lidt mere viden om, at modspil og modstand ikke er lig med tabuisering og foragt – er det de først curlingbørn, der er blevet voksne? – lidt flere oplevelser med modsatrettede reaktioner på samme udsagn og at det der bringes til torvs ofte er de få negative oplevelser, samt lidt mere respekt for jordmødre og pædagoger får mig til at give de fem kvinder følgende råd i forhold til deres 7 dødsynder.

  1. Du må forvente modspil i familien, når du ikke gør som flertallet.- Det om du er 17 eller 55 og vil have et barn eller du er 30 og ikke vil have et barn
  2. Du skal altid forvente modstand fra sundhedspersonalet, når du gør noget der ikke er så godt som det optimale for din krop og dit helbred. -Det om du ryger eller spiser for fedt, eller vil have kejsersnit eller…
  3. Du må forvente modstand fra jeres barns anden forældre når du ikke selv er interesseret i at tage din halvdel af barselen. – Som manden må forvente modstand, hvis han kræver hele barselsorloven.
  4. Du må forvente modspil fra de af dine veninder, der har ammet, når du ikke selv vil amme jeres barn – Det er praktisk og hygiejnisk at amme, hvorfor bruge en tidskrævende og mere besværlig løsning? De nære relationer mellem far og barn kan skabes på mere hensigtsmæssige måder.
  5. Du må forvente spørgmål fra jeres barns pædagog, når forældrene ikke deles om at være de primære kontaktpersoner. – Det kunne jo være, at der var en skilsmisse på vej og at der skal tages specielle hensyn til jeres barn
  6. Du må altid forvente reaktion fra dine kollegaer, når du siger du kan blive en time eller to ekstra, fordi du ikke henter. – Specielt, hvis det er dig, der altid plejer at hente. (Og med min erfaring i bagagen vil jeg mene at reaktionen oftere er positiv end negativ)
  7. Og du må ikke være overrasket over reaktioner, hvad enten du siger at din karriere er lige så vigtig som jeres barn, din karriere er vigtigere end jeres barn eller at jeres børn er vigtigere end din karriere. – Folk omkring dig interessere sig for dig, din mand og jeres børn og/eller din karriere og hvordan I får det til at gå op i en højere enhed.

Der er helt sikkert et slag at slå om ligestillingen i familien når børn kommer til. Men der er et større slag, der skal slås for ligestillingen på arbejdsmarkedet, end lige dem der måske ligger først for, når børnene knap endnu er født.

Så slap af, slip kontrollen over familielivet, glemt alt om at familien er et projekt, der har klare mål. Vær til stede i nuet, lyt til jeres krop – eller kommer den til at “bestemme” over jer på den dårlige måde, hvor meget I end ønsker at bestemme over den –  lær af det der sker omkring jer. Lyt kærligt og ikke fordømmende til dem, der giver jer med- og modspil. Det er det med et fortæsket udtryk gør jer til hele mennesker. Derved kvalificerer I jer både til de mest spændende og indflydelserige job, men ikke mindst er det en forudsætning for at I kan se ud over egen situation og kommer til at gøre en forskel.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.