En mere robust og farveglad lokalplan

Til lykke fra mig til Odder kommune, sommerhusejerne i Saksild og mig selv for en mere robust og farveglad lokalplan end i det oprindelige forslag. Det gør mig også glad, at jeg føler mig hørt og har haft indflydelse i processen fra forslag over høring til beslutning. Sejt at opleve en demokratisk proces, der fungerer.

I indlægget Antiskrøbelig lokalplan? skriver jeg lidt om Odder kommunes forslag til lokalplan 3028 for Saxild plantage. En af mine anker var et meget indskrænket farvevalg. Nu er lokalplanen vedtaget d. 15. april. En af byrådpolitikkerne fnøs ganske vist under behandlingen i byrådssalen over at ændringerne i lokalplanen kun drejede sig om småting som farver. Men han har nu ingen grund til at fnyse, det er ikke i småtingsafdelingen, hvilke farver et hus må have og hvad mulighederne for farver på husene betyder for indtrykket af et område. Den nye lokalplan giver mulighed for mangfoldighed og dynamik i stedet for forslagets ensretning og deprimerende monotoni. Og på det mere personlige plan er det dejligt at se at farveskalaen nu er ændret så familiens 83 år gamle hus kan føres tilbage til alle de farver, det har haft gemmen tiderne. De var ellers alle ulovlige efter forslaget til lokalplanen.

Dokumentation:
Odder-NetTV: Byrådsmødet d. 15. april.

Den oprindelig lokalplan:
Udvendige bygningssider skal fremstå i sort eller okker (gulrød), terra de sienna (rød-brun), umbra (brun), engelskrød og dodenkop (lys- eller mørkbrun) eller disse sidst nævnte farvers blanding med sort. Dog kan vinduesrammer, døre, skodder, vindskeder, stern, udhæng og lignende bygningsdele fremstå i hvid.

Den vedtagne lokalplan:
Udvendige bygningssider må kun – udover oliebehandlet træ – fremstå i ultramarinblå, umbra (brun), dodenkopf (lys- eller mørkbrun), engelskrød, terra de sienna (rød-brun), okker (gul-rød), grønjord (oliven grøn) og sort eller de nævnte farvers blanding med hvid og/eller sort. Alle farver skal fremstå matte. Dog kan vinduesrammer, døre, skodder, vindskeder, stern, udhæng og lignende bygningsdele fremstå i hvid.

Fra mit høringssvar:
Farveskalaen for udvendige bygningsider burde udvides til: Fyrrenålegrøn (mørke-grøn), Perlegrå (Varm grå), Umbra natur (lys grå-brun), Gul jernoxid (varm mat gul), Rød jernoxid (Svensk rød), Grøn jord (Olivengrøn) samt Hörle Blå (Dueblå) eller disse farvers blanding med sort eller hvid. 
Og alle disse farver kan stor set blandes udfra den nye skala med hvid og/eller sort.– og tænk på hvor meget større farveskalen bliver når der må blandes med hvid – og ikke mindst både hvid og sort.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.