Jokumskage


Min søster efterlyste en af vores ynglingskagebageopskrifter fra barndommen. Den på Jokumskagen fra Bo Bedre’s bagebog. Bogen har jeg i mine gemmer.

Kagen er med kærnemælk, hvilket giver en meget fugtig og svampet kage. Den er hurtigt bagt tager kun et kvarter i oven ved 200 °C. Vi pyntede den ikke med appelsinglasur, men med cacaoglasur evt med kokosmel drysset over.

Da opskriften kan være svær at læse på affotograferingen af siden – det er vist mig, der som 12 -13 årig kom til at hælde dej ud over siden – kommer opskriften også her:

300 g mel (knap 6 dl) (knap er til den lave side)
300 g melis (det er det der nu om dage hedder sukker) (godt 3½ dl) (godt er lidt til den rigelige side)
3 æg
50 g cacaopulver
100 g smør eller margarine
2 dl kærnemælk (sødmælk kan bruges – men lad være resultatet er derefter)
1 tsk vaniljesukker
1 tsk naton
1 tsk bagepulver

Appelsinglasur
200 g flormelis (knap 4 dl) (Det hedder så stadig melis!)
ca. 2 spsk appelsinsaft, siet
30 g nøddekerner

Rør smørret (magarinen) blødt med sukkeret i en skål, og tilsæt æggene ét af gangen under effektiv omrøring. Sigt de tørre dele sammen og bland dem ned i skålen, sammen med kærnemælken. Smør en bradepande og fordel dejen herpå. Bag kagen på nederste rille ved jævn varme 200°, i omkring et kvarter. Lad den svale lidt af på bradepanden, før den tages af. Rør flormelis og appelsinsaft sammen og fordel glasuren over kagen. Drys til sidst med grovhakkede nøddekerner.

3 kommentarer til “Jokumskage”

  1. Der er vist fordi jeg først fik bogen for et par år siden af mormor.
    Men den må jo afprøves i sommerhuste i år.

  2. Ha-ha-ha- Troede næsten det var MIN bog du havde foto af. Min ser fuldstændig lige så “brugt” ud – Mange-mange års “tøsebagning” har givet den dens “look”

Skriv et svar