Kanelkransen på billedet er efter en opskrift i Politikens store bagebog. Den er bagt af Asmus.
Selv har jeg i mine gemmer to opskrifter på Kanelkage eller Kanelkrans – den til højre er mest svampet.
Gammeldags Kanelkage | Kanelkrans |
400 g mel (knap 8 dl) 20 g gær 2 dl. mælk 75 g smør 1 tsk. stødt kardemomme 2 spsk. melis ½ tsk. Salt Fyld 50 g smør 3 spsk. melis 1½ spsk. stødt kanel Æg til pensling |
250 g mel 25 g gær 1 dl mælk + 1 æg 75 g blødt smør 1 tsk. vaniliesukker 2 spsk. Sukker ¼ tsk salt Fyld: 100 g smør 75 g sukker 1 spsk kanel (mindst) 1 spsk havregryn (1 dl rosiner) |
Gæren udrøres i lun mælk, smørret kommes heri. Bland de tørre dele i og ælt dejen til den er smidig og blød. Rul den ud i 1 cm tykkelse og ca. 18 cm bred. Fordel smørret over dejen, drys med sukker og kanel. Rul dejen om fyldet på den lange led. Skær denne dejroulade i skiver på ca. 2 cm. Anbring skiverne i en smurt springform. Skiverne skal fylde hele formen ud. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Pensles med æg og bages ved 200 C i ca. 20 min. Køles af på bagerist. |
Gæren udrøres i den lune mælk. Hak mel og smør sammen til en grynet masse. Æg sukker, salt og vanillesukker pisket sammen. (hold lidt tilbage til pensling). Ælt dejen sammen. Lad dejen hæve, til dobbelt størrelse (½-3/4 time). Bland fyldet sammen. Rul dejen ud i en aflang plade (45x20cm). Smør fyldet på. Rul dejen om fyldet på den lange led. Lægges i smurt springform med sammenføjningen ned af. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Pensles med æg og drysses med sukker. Bages på nederste rille ved 220C i ca. 30 min (det er for meget varme eller for længe, altså nærmere 2oo grader i 25 min). Afkøles lidt i formen. |