Kornets bølgende hav

Bang – tilbage til barneværelset i mormors og morfar herskabslejlighed på 2. sal i Aabyhus på Odder Torv.

4 år og draget af billedet, der hænger på væggen over sengen. Jeg er lige vågnet i en seng, jeg ikke plejer at sove i. Billedet er sort /hvidt. Hvide partier er fremherskende. Sorte og grå streger, ridser og punkter tegner og farver motivet. Rammen er sort. Der er glas for.

En dreng helt alene i forgrunden. Han går i et hav, han følger en række pæle, hvis retninger er med land og mod et hus, der ligger i læ mellem træer. Det største træ i haven er uden blade. 

Der er en stribe himmel. Der er ingen kyst. Huset ligger omgivet af vand på tre sider – bag huset hæver landskabet sig lidt. Hus og landskabet bag det er placeret øverst i højre hjørne. Havet fylder det meste af billedet.

Billedet gør mig både meget utryg og tryg.

Havet har oversvømmet landskabet. En storm har blæst bladene af træet. Er alle druknede? Der ses er ikke et menneske på land, der kan hjælpe drengen. Og kan drenge redde sig selv? Bølgerne har lagt sig, men han skal forbi mange af pæle, før han når land. Måske snubler han over fisknet, der kan være bundet til pælene eller falder i et hul som strømmen har skabt.

Selvfølgelig når drengene i land, blot han følger pælene. Han ser ikke skræmt ud, hans arme bevæger sig roligt i takt med hans skridt. Der er frodigt omkring huset. Og de bliver uendelige lykkelige, når han træder ind i stuen. 

Jeg er helt vågen. Mormor har morgenmaden klar.

Rejsen tilbage til 1959 skyldes side 9 i Politiken-Kultur i dag. Indlæggets overskrift er et citat fra essayen “Landskabets linjer i tegnernes streg”. Billedet strækker sig over hele avisens bredde. Gengivelsens størrelse svarer stor set til størrelsen på billedet over sengen. I avisen er billedet gengivet i farver, svagt gul, grøn og en anelse blå i himlen. En Aage Sikker Hansen tegning fra 1942. En dreng, der går langs hegnspælene mellem to kornmarker. Han har retning mod et hus, der ligger i en frodig have. En brise får kornet til at bølge let.

Engang som teenager fangede billede min opmærksomhed igen, og som i dag huskede jeg den historie det skabte for mig 10 år tidligere. En dyb lettelse greb mig. Trods det hvide, grå og sorte kan jeg se det er en kornmark, drengen går i. De venter på ham til kaffe i haven. 

4-14-54 år. Billedets betydning. Erfaringens betydning. Farvernes betydning. At skabe sig egen fortælling.

Én kommentar til “Kornets bølgende hav”

  1. Søren Vinterberg, der er forfatter til essayen “Landskabets linjer i tegnernes streg”, har været så venlig at sende mig følgende oplysninger:

    I 2007 udgav forlaget Bogfabrikken et flot udvalg af ’Tegninger fra Magasinet – Sikker Hansen’, redigeret af Jens Peder Agger. Deri er en endnu større gengivelse af 1942-tegningen fra avisen. Den var oprindelig illustration til en Magasinet-artikel af ’Lars Nibelvang: ”Hulbylille” – En sjællandsk landsby. Landsbyliv i 80erne inden demokratiet og oplysningen holdt deres indtog i de afsides egne af landet’.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.