Medlem af Danske Naivister

“Medlem af Danske Naivister” det var teksten i emnefeltet i en mail jeg modtog i sidste uge:

Hej Dorte Marcussen!

Jeg er nu mange gange blevet spurgt af mine kunder om jeg er naivist og hvorfor jeg ikke udstiller sammen med de danske naivister. Det har jeg ikke rigtig noget svar på, så det må vel være en mulighed?

Så jeg klikkede rundt og fandt jeres hjemmeside  (www.naivisterne.dk) og et indlæg fra dig om at I ville danne en forening/gruppe med visse optagelseskriterier. Men ifølge hjemmesiden er der ikke rigtig sket noget på den front? Kan du oplyse mig om mere?

……….

Mit svar blev:

Jeg opfatter din indledende sætning, som et spørgsmål til mig: Syntes jeg du maler naivistisk?

Nu har jeg ikke lyst til at sætte mig til altvidende dommer over, hvad der er naivistisk kunst og hvad der ikke kan betegnes som sådan. Der er i dag omkring 40 kunstnere, der er med på naivist udstillinger hos Knud Grothe i Charlottenlund, Kunstgalleriet i Odense og Stand-galleriet (Al Landsens Naivister) i Vejres Strand/København, samt Galleri Gilberg i Fredericia – nogle er gode, nogle er dårlige i min optik – og nogle kan være gode og alligvel maler de i min optik ikke naivistisk, nogle har et meget naivistisk udtryk og det er umiddelbart fine billeder, men med det originale er det så som så, det er mere en kopi af en stil eller måske af ens egne – af de værker, der har solgt godt.

Men selv om jeg ikke vil være dommer, så har jeg selvfølgelig en mening: Der er en del af det der kalder sig naivistisk kunst, der ikke kan bære betegnelsen kunst, en del kan ikke bære betegnelsen naivistisk, og en del der hverken er naivistisk eller kunst. Kunst skal være dybt originalt, ikke en maner eller leflen for det der er oppe i tiden, det galleriejerne ønsker, køberne efterspørger eller en forening står for.

Naivistisk kunst er vel i sit udgangspunkt glad, folkelig og appelerer bredt og tager udgangspunkt i skildringer af hverdagslivet. Jeg har lært en nyt ord kontingens, der beskriver den tid vi lever i. Kontingens betyder “”det eneste, der ikke kan være anderledes, er, at alt kunne være anderledes”. Min mening er en blandt mange og kan kun være med til at snævre ind. Så mit svar i den store sammenhæng må blive at stille spørgsmål: Hvem skal bestemme, hvad der er naivistisk kunst? Hvad er grænsen for hvad der er naivistisk kunst ? Og er der overhovedet en fornuftig grund til at lave en defintion af/grænse mellem “kunsttyper”. Det kan vel kun begrænse mangfoldigheden og det originale.

I “foreningen”  naivisterne.dk – foreningen i gåseøjne, da den jo ikke er en realitet – er vi vel omkring 10-12 stykker, der har tanker om at lave en form for fælleskab. Hvad formål og regler bliver – og om det overhovedet er muligt, kunstnere er ofte individualister – ved jeg ikke. Jeg tror nok, vi holder møde en gang til foråret for at aftale hvad vi vil – og nej, der kommer ikke flere med til dette møde end de, der allerede er på “listen”. Danske Naivister er i princippet en lukket gruppe af oprindeligt 6-7 ældre naivistiske malere – at Knud Grothe så normalt kalder sine udstillinger for Danske Naivister er en anden sag.

Min mening om din værker er naivistisk eller ej – for at vende tilbage til spørgsmålet i den indledende sætning. De to billeder du havde taget med dit mobiltelefon vil jeg nok ikke betegne som naivistiske, værkerne hos galleriet, du udstiller i – er mere naivistisk i min optik, men ligger dog på grænsen. Men de er så også mere naivistiske end mange andre, der er med på de forskellige naivist udstillinger. Du har din egen stil, fængslende fortællinger og dejlige farver, men jeg er dog noget i tvivl om, at orginaliteten er så stor – at det er så anderledes end alt det andet -, at jeg vil kalde det orginal kunst. Samme betegnelse vil jeg have svært ved at hæfte på det jeg selv laver. Men det behøver jo heller ikke at være sublim kunst, for at man gerne må udstille og glæde/forurolige andre med sine billeder. – ellers var der vist heller ikke mange kunstudstillinger bland alle kunstretninger i Danmark.

Så ønsker du at deltage i udstillinger med naivister (hvad det så end er) så henvend dig til de gallerier, jeg nævnte i indledningen.

Læs evt. blogposten 21. INSITA ord og definitioner

Venlig hilsen

Dorte

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.