Mormors fedtfattige honningkage

I dag havde jeg honningkage med på arbejde. Den fik meget ros. Mormor er i denne forbindelse mine børns mormor, Else på 80 år. Her er opskriften i en “lille familieudgave” og en “stor kollegaudgave”.

250 g honning eller sirup eller blanding 450 g
225 g sukker gerne rørsukker 400 g
4 dl kærnemælk 7 dl
500 g sigtemel eller hvedemel eller blanding 900 g
2 tsk stødt kanel 3½ tsk
2 tsk stødt nellike 3½ tsk
Korn fra en stang vanilje eller vaniljesukker
Evt lidt ingefær gerne friskrevet
2 tsk natron 3½ tsk

 

Det hele røres sammen, det er en god ide at blande de tørre del sammen inden honning, sirup og kærnemælk røres i. Det er altid godt kun at røre mel og væske sammen så lidt som muligt – kun lige til dejen er ensartet og homogen. Dejen placeres i en lille eller store smurt bradepande – størrelsen er vel passende, hvis dejen når 4-5 cm op. Den lille portion bages ved 175° C i ca. 50 min. Mormor har vist også bagt den i varmluftsvogn ved 150 °C i 40 min. Jeg bagte selv den med de 450 g honning i ca. 1 time ved 170°C.

Men mærk med en strikkepind eller noget andet spids i midten af kagen – hænger der ikke noget ved er kagen færdig. Den skal helst ikke blive for tør

Kan pyntes med citronglasur = flormelis rørt med citronsaft. Tilsæt gerne reven citronskal, pynt evt. med kandiseret citronskal (små strimler af citronskal vendt kort tid i lidt sukker smeltet i en lille gryde – du kan også koge dem i lidt sukkervand, så beholder de de gule farve).

Kan serveres med koldt smør. Holder sig frisk længe.

2 kommentarer til “Mormors fedtfattige honningkage”

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.