Rugbrød

Rugbrødet gør sig godt med frikadeller og en udsigt over havet. Men lige så godt med sild og andet godt ved julefrokosten.                                              

Her er den opskrift jeg bruger på rugbrød. se hvordan du selv kan lave surdej nederst i indlægget.

De angivne mængder og tiderne er vejledende. Du kan selv tilpasse mængderne og bage et større eller mindre rugbrød.

1. Syrnet dej
Tag surdejen ud af køleskabet. Hæld surdejen i en stor skål eller dejfad og bland den med

  • 4 dl. rugmel – økologisk forståes.
  • 3 dl. vand

Dejen skal have konsistens som havregrød.
Lad den syrnede dej stå i ca. 12 timer ved stuetemperatur
Ønsker du et fuldkornsrugbrød skal du samtidig overhælde 4 dl rugkerne med kogende vand. Bruger du fuldkorn kan det give hårde kerner i skorpen.

2. Fordej
Bland den syrnede dej fra 1. med

  • 5 dl. rugmel (eller 2 dl. og de opblødte rugkerner)
  • 4 dl. vand (eller 1 dl., hvis der er med opblødte rugkerner)

Dejen skal stadig have konsistens som havregrød.
Lad fordejen stå i mindst 6 timer ved stuetemperatur.

3.  Rugbrødsdej
Tag surdej fra til næste bagning
Hvor meget surdej, du tager fra er ikke så væsentligt – en til to dl. Surdejen hældes i et rent glas med låg og opbevares i køleskabet til næste bagning. En god velafbalanceret surdej kan sagtens holde sig i 14 dage eller mere.
Bland fordejen fra 2 med

  • 2 dl. hvedemel
  • 3 dl. vand
  • 1-2 spsk salt
  • og så meget rugmel at det bliver en dej, der har konsistens som fars til frikadeller.

Rør dejen godt igennem. Dejen hældes over i en smurt rugbrødsform og glattes ud med en ske eller spatel.
Dejen hæver i ca. to timer.

4.  Bagning
Brød stænkes med vand – og prikkes en 12-14 gange med en strikkepind eller lignende.
Bages ved 190 g i knap 2 timer. Bag den evt. de sidst 15 minutter uden formen.
Sluk evt. for oven samtidig med at brødet tages ud af formen og lad brødet stå i ovnen indtil den er kold.

Arbejdsplan Forslag 1
Til frokost – eller eftermiddagsthe.
Forslag 2
Klar først på aftenen
1 Syrnet dej Dag 1. Morgen Dag 1. Aften ved madlavningstid
2 Fordej Dag 1. Aftenen ved sengetid Dag 2. Det første om morgenen
3 Rugbrødsdej Dag 2. Det første om morgenen Dag 2. Efter 6-7 timer. ca. kl 14.00
4 Bagning Dag 2: efter ca. 2½ time . Ca kl 10.00 Dag 2. Efter ca 2½ time ca. kl 16.30
”Afkølet” Dag 2:  Ca. kl 12.30 Dag 2: ca. kl 18.00

 

Lav selv surdej
Tag 1 dl rugmel og bland den med vand til en konsistent som tynd havregrød. Lad denne blanding stå ved stuetemperatur i et døgn. Bland ½ dl rugmel i blandingen og fortynd med vand til samme konsistent som før. Gentag det to eller tre dage mere, så skulle dejen gerne gære – og du kan bage dit første rugbrød. Start ved pkt. 1. i opskriften.

Det er bedst at få en surdej af en anden, det kræver lidt tid inden en ny surdej får udviklede sig og giver en god gæring og smag.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.