The-boller – sten og stål


Tilegnet de landmænd, der tilbyder forbrugerne friskkværnet mel af kornsorter, der er dyrket med øje for melet betydning for bagværket. det var de theboller jeg havde forberedt i anden udsendelse af Bagedysten på DR1 – men jeg røg jo ud i første runde.

Af opskriften bliver der ca. 12 dobbeltboller

Opskriften bygger på er en traditionel thebolledej. Gærdej med smør, æg og mælk og lidt sukker til at sætte fut i gærcellerne og dermed hævningen.

I opskriften bruges hvedemel af korn, der er stenkværnet, og af korn, der er stålvalset.

Når kornet kværnes på en stenkværn, sønderdeles kernerne til mel mellem en fast og en roterende sten, der kværner – gnider – imod hinanden. Ved den metode kommer en del af det mørke klid og kimen med i melet. Melet er derfor også svagt lysebrunt.

Når kornet valset igennem en stålvalse, knuses kornet i finere og finere bestanddele i en serie af såkaldte valsestole med roterende valser af stål. Valsemølle metoden er effektiv til at adskille kim og klid fra resten af melet – frøhviden. Det giver et hvidt mel.

Ingredienser
140 g smør
2,5 dl mælk
35 g gær
1,5 æg ca. 75 g
1,5 spsk. sukker
1 nip salt
ca. 225 g mel stenvalset
ca. 225 g mel stålvalset
1 lille tsk. kardemomme

æg og mælk til pensling

Fremgangsmåde
Skær smørret i minder stykker og stil det lunt
Lun mælk til maks. 38° C og hæld lidt af det over gæren og rør den glat
Pisk æg og sukker sammen
Hæld mælk og gærblanding over i æggeblandingen og tilsæt salt

Vej blandingen. Fordel blandingen i to skåle, med præcis halvdel i hver. Brug en vægt

I den første skål tilsættes det meste af det stenvalsede mel. Det hele røres sammen. 70 g blødt smør røres ind i dejen.

I den anden skål tilsættes det meste af det stålvalsede mel og kardemomme. Det hele røres sammen. 70 g blødt smør røres ind i dejen.

Dej 1 æltes med mere stenvalset mel til den er glat og blank. Den må ikke blive for stiv.
Dej 2 æltes med mere stålvalset mel til den er glat og blank. Den må ikke blive for stiv.
Lad dejene hæve tildækket og lunt til dobbelt størrelse. Ca. 30-45 minutter,

Vej 35 g dej 1 af og form en boller. Gentag indtil der ikke er mere dej tilbage.
Vej 35 g dej 2 af og form en boller. Gentag indtil der ikke er mere dej tilbage.

Stil en bolle af hver dej tæt op af hinanden på bagepapir på en bageplade

Efterhæves lunt til dobbelt størrelse

Pensles med æg og bages ved 220° i 15-0 minutter. Afkøles på rist.

The til bollerne:
Nyd bollerne lune med en god kop morgen-the – Assam eller Travancore. Ost og pølse kan nydes på de stenvalsede boller, lemoncurd og marmelade på de stålvalsede boller. Begge kan nydes med kold smør. Gerne økologisk og gerne fra Thise.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.