En citat om naivistisk kunst

Naivisme er en svær kunstretning. Den er faktisk ikke spor naiv. Den kræver, at udøveren tager sit udtryk meget alvorligt og formår at se på sin omverden med naivt-kærlige øjne, akkurat som en eventyrdigter gør det. H.C. Andersens fortællinger kaldes ofte naive – hvad blot viser, hvor raffineret og dobbelttydig naivistisk fortællestil kan være.

Balancen kan være hårfin – over til det spekulative. Mange såkaldte – naivistiske billeder bliver meget let til noget sødladent, idyllisk bras, som lever på en overfladisk, hurtigt døende charme. Det er den slags billeder, man kan købe overalt, hvor turister stimler sammen og ønsker et “autentisk” billede fra feriestedet……..

Det æget naivistiske maleri er derimod båret frem af en ægte interesse og en ægte malerisk sans for motivet. Det kræver – som med al anden kunst – en smule øvelse at kunne skelne mellem det billige bras og den ægte vare.

Smuk som uskyld – danske naivister. Ole Lindboe. Side 14.

Citatet er delvis en kommentar til indlæggene: Fernisering på Al Landsens Naivister i Ringkøbing og Reaktion på en anmeldelse

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.