Kurt Bressons “Alternativ Altertavle”

Bettina Sinnet Fornitz fra Galerie Eros har spurgt mig, om jeg her på dortemarcussen.dk vil “annoncere” for en udstilling med Kurt Bressons “Alternative Altertavle”. Det vil jeg naturligvis gerne – Kurt Bresson var en sand naivistisk kunstner, med sit helt eget udtryk – hans altertavle fortjener at blive set af så mange som mulig. Jeg kunne måske nøjes med at linke til en omtale på www.galerieeros.com, men jeg er glad for at gengive hele Bettinas omtale her:

KURT BRESSONS STORE NAIVISTISKE  “ALTERTAVLE” KOMMER NU ATTER FREM I LYSET!

Ud fra en stor kærlighed til naivistisk kunst, livsglæde, Samsø, fortællingerne i Det Gl. Testamente –  og ikke mindst det nøgne menneske – skabte den danske læge og naivistiske kunstner Kurt Bresson (1927-1996) i begyndelsen af 1990erne 15 farvestrålende, udskårne trærelieffer med inspiration fra Solis billedbibel, der udkom i Tyskland i 1560, og som havde 147 træsnit.

Tavlerne, der er sprængfyldt med erotik og humor, har været gemt væk siden 1997, – men kommer nu atter frem i lyset på en særudstilling.

Handlingen i dette festlige billedunivers foregår imidlertid forskellige steder på Samsø, hvor Kurt Bresson var læge. Begivenheder som Skabelsen, Evas fødsel, Syndefaldet, Syndfloden, Jakobs drøm, Josef i brønden, Samson der klippes, Dansen om guldkalven og Susanne i badet er således flettet ind i Samsøs smukke byer, haver, havne og landskaber – og alle de bibelske personer er nøgne – som Gud har skabt dem..! Altertavlen er et herligt eksempel på naivistisk kunst og er ikke sådan at overse, når man står foran den!

Som typisk for den naivistiske kunst er tavlernes motiver udskåret og malt med en kærlighed for både væsentlige og uvæsentlige detaljer, bevidst skæve perspektiver, unaturlige størrelsesforhold, manglende skygger og en stærk koloristisk farveholdning. Store sammensatte naivistiske kunstværker som dette forekommer imidlertid kun meget sjældent i Danmark, da naivistiske værker som regel kun består af enkelte billeder og sjældent er ret store. Når disse 15 billeder er samlet måler altertavlen 210 x 300 cm, og fortællingen begynder med verdens skabelse og slutter med dansen om guldkalven.

Altertavlerne skulle i 1995 have været hængt op i Asperup Kirke på Fyn, men blev i sidste øjeblik afvist af menighedsrådet, til trods for, at det var sognepræstens idé at udstille dem i kirken!

Kurt Bresson anses for at være en af de største naivister i nyere tid. Han har malet det meste af sit liv og har deltaget i adskillige udstillinger. Nogle af hans værker kan bl.a. ses på Jønkøpings Läns Museum og i Lokal Historisk Arkiv i Sorø. I 1980‘erne brugte Broby Johansen flere af Kurt Bressons billeder i “Kunstvejviser over Danmark”. Kurt Bresson har endvidere skrevet flere selvillustrerede bøger.

“Alternativ Altertavle” udstilles og sælges i Galerie Eros, København, 2. – 18. SEPTEMBER 2010.

De 15 tavler er som udgangspunkt sat til salg samlet, men der vil i løbet af udstillingen ligeledes vil være mulighed for at lægge bud på hver enkelt tavle, i tilfælde af, at der ikke kan findes en køber til hele værket.

Udstillingen er arrangeret af Kunsthistoriker, mag.art, Bettina Sinnet Fornitz.

GALERIE EROS, HOLBERGSGADE 9 (lige bag Det kgl. Teater), 1057 KØBENHAVN K.

TEL: 3150 6966, WWW.GALERIEEROS.COM

3 kommentarer til “Kurt Bressons “Alternativ Altertavle””

 1. Kære Dorte,

  jeg husker tydeligt min fars arbejde med tavlerne! Det er godt, at de er kommet til Samsø, som hvor min far arbejdede med snedkeriet og hvor han ønskede at de skulle hænge! (der var vist ret kort mellemspil med en frikirke i Schweiz, men det blev ikke til noget).

  I midten af halvfemserne begyndte jeg på jurastudiet i København, men jeg løb løb træt i studiet.

  Min far og jeg tog en (sjælden) far-og-søn tur til Emil Nolde Stiftung i Seebull. Vores tur var præget af min fars skilsmisse fra min mor, som jeg stadig var vred over (han havde også økonomiske problemer ovenpå skilsmissen), og han havde ikke meget overskud i det efterår, men jeg husker det alligevel som en god tur. Det var en af de sidste gange jeg var helt alene sammen med min far.

  Selv om det var en svær tid for ham, og familien var han alligevel glad. Han så godt ud, og han var begyndt at ryge igen. Han havde købt nye jakkesæt i Indien. Han havde lyst til at arbejde videre med sit fag som øre-næse-hals kirurg. Krukkeriet fejlede intet! Jeg var også glad for at være sammen med min far på biltur.

  Det var i Seebull han besluttede at lave tavlerne. Han blev gladere efter besøget.

  Træet til altertavlen har jeg fældet i Klosteris Hegn, nær Hornbæk…
  Træerne og om processen i savværket kan jeg fortælle om en anden gang. Det samme om min far, s arbejdsproces.

  Mange hilsner

  Hans-Erik Bresson
  Nuuk,
  00299 55 55 53

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.