I dag havde jeg honningkage med på arbejde. Den fik meget ros. Mormor er i denne forbindelse mine børns mormor, Else på 80 år. Her er opskriften i en “lille familieudgave” og en “stor kollegaudgave”.
250 g honning eller sirup eller blanding | 450 g |
225 g sukker gerne rørsukker | 400 g |
4 dl kærnemælk | 7 dl |
500 g sigtemel eller hvedemel eller blanding | 900 g |
2 tsk stødt kanel | 3½ tsk |
2 tsk stødt nellike | 3½ tsk |
Korn fra en stang vanilje eller vaniljesukker | |
Evt lidt ingefær gerne friskrevet | |
2 tsk natron | 3½ tsk |
Det hele røres sammen, det er en god ide at blande de tørre del sammen inden honning, sirup og kærnemælk røres i. Det er altid godt kun at røre mel og væske sammen så lidt som muligt – kun lige til dejen er ensartet og homogen. Dejen placeres i en lille eller store smurt bradepande – størrelsen er vel passende, hvis dejen når 4-5 cm op. Den lille portion bages ved 175° C i ca. 50 min. Mormor har vist også bagt den i varmluftsvogn ved 150 °C i 40 min. Jeg bagte selv den med de 450 g honning i ca. 1 time ved 170°C.
Men mærk med en strikkepind eller noget andet spids i midten af kagen – hænger der ikke noget ved er kagen færdig. Den skal helst ikke blive for tør
Kan pyntes med citronglasur = flormelis rørt med citronsaft. Tilsæt gerne reven citronskal, pynt evt. med kandiseret citronskal (små strimler af citronskal vendt kort tid i lidt sukker smeltet i en lille gryde – du kan også koge dem i lidt sukkervand, så beholder de de gule farve).
Kan serveres med koldt smør. Holder sig frisk længe.
prøve
Virkelig god kage, og nem, og uden æg. Tusind tak for at du gad og dele den!😊