Utydelige tale og manglende endelser

Min mor brokker sig ofte over at hun ikke kan forstå, hvad jeg sige, jeg har aldrig oplevet unge mennesker gør det sammen – men selv har jeg til gengæld en gang i mellem svært ved at forstå min egen søn. Foruden at jeg ofte taler for hurtigt, kan noget af forklaringen vist læses i denne artikel: Sjusk med sproget en fordel

– jeg er helt klar over, at jeg ofte mangler endelser, når jeg skriver, forsøger altid at læse det igennem med det for øje også selv om det kun er forslag eller udkast, har alt for mange gange oplevet at et par manglende r m.m. blokerer for andres læsning af indhold. Jeg opfylder ikke “intelligentstesten” og har derfor ikke krav på at blive hørt:

»Der er så meget fokus på grammatik, men min forskning viser, at korrekte endelser ikke er særlig vigtige, når man taler, og jeg kan heller ikke se, hvorfor det skulle være det, når man skriver. Det er en slags uvedkommende intelligenstest, man propper ind i sproget – en norm, du bruger til at vise, at du har krav på at blive hørt, fordi du kan skrive korrekt. Men der ligger ikke vigtige sproglige informationer i det. Og jeg er sikker på, at vi kunne klare os med et simplere skriftsprog«.

Ruben Schachtenhaufen, CBS

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.